DIY Parhaat paikat

 

Lempivaatteen rikkoontuminen tai tahriintuminen on ihana haaste. Suunnittele kuvio, valitse tekniikka ja tee vanhasta vaatteesta parempi kuin uusi.

”Muistisääntö numero yksi: jollet voi peittää, korosta.”

 

kombo1_1200px_forweb

Case 1: Kirjottua taidetta

Kirjonta on näyttävä, mutta aikaa vievä tekniikka. Lopputulos on parhaimmillaan klassinen ja räväkkä samaan aikaan. Ohjeita ja malleja erilaisiin kuvioihin ja kirjontapistoihin löydät käsityökirjoista ja vanhoista tekstiileistä. Jos tekeminen tuntuu työläältä, myös valmiita taidekäsitöitä voi kiinnittää vaatteisiin. Kuvan neulepuseron taidokkaat kirjonnat on lainattu kuvataiteilija Suvi Aarnion Pinokkio-taideteoksesta. Valmiin kirjontatyön voit kiinnittää vaatteeseen muutamalla pistolla tai vaikka hakaneulalla.

Case 2: Leikkaamalla tahrat pois

Kun tahra on ja pysyy, tartu saksiin. Leikkaa reippaasti pilalle mennyt alue irti ja korvaa se toisella materiaalilla. Helpoiten uuden kankaan kiinnitys käy, kun teet sen alikeompeluna: piirrä tahran ympärille ääriviivakuvio ja leikkaa viivaa pitkin. Aseta uusi materiaali vanhan alle ja ompele läheltä päällikankaan reunaa. Aloita yksinkertaisilla kuvioilla, kuten ympyröillä ja neliöillä. Jos käyttämäsi materiaali on kovin venyvää, tue se ompelua varten nurjalta puolelta tukikankaalla.
kombo2_1200px_forweb

Case 3: Ryijyä kainaloon

Ryijy on peittävä ja katseet keräävä vaihtoehto. Reikiintyneestä kainalosta tai nyppyyntyneestä kohdasta voi tulla vaatteen kiinnostavin yksityiskohta. Kaivele kaapeista vanhat langanpätkät ja nyörit ja kiinnitä ryijysolmuin suoraan vaatteeseen tai erilliselle pohjakankaalle. Hapsujen pituus, käytetyt värit ja materiaalit tekevät ryijystä kiinnostavan. Minimalisti valitsee pohjakankaan väriset hapsut, maksimalisti hulmuavat, pitkät hapsut, joiden joukossa vilahtelee kirkkaita muovilankoja.

Case 4: Silittämällä siistiä

Silityskuviot ovat nopein tapa peittää pienet tahrat, jossain tapauksessa jopa nyppyyntyneet kohdat. Askarteluliikkeissä myytävissä arkeissa on tarjolla muun muassa pörrö- ja glitterpintaa, jolloin yksinkertaisemmillakin muodoilla saa näyttävää jälkeä. Piirrä arkille haluamasi kuvio, leikkaa, aseta kankaalle ja silitä. Valmista ja pesunkestävää. Sopii useimmille materiaalille ja kannattaa kokeilla myös villalle – tässä saattaa olla ratkaisu myös turkiskuoriaisten jälkien peittämiseen.
Julkaistu Huili-lehden 3 / 15 välissä olevassa Laatu-liitteessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>